Rock City Beers - De Bierbaard
15565
post-template-default,single,single-post,postid-15565,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Rock City Beers

Rock City Beers

16 mrt Rock City Beers

De Bierbaard is een groot voorvechter van de lokale Utrechtse bieren en daar vallen natuurlijk ook de bieren onder die niet in Utrecht maar in de buurt van Utrecht worden gemaakt.
Zo ook Rock City Beers een nog jonge brouwerij uit Amersfoort die hun visitekaartje al hebben afgegeven met een paar puike biertkes. Vooral de ‘Koene Ridder’ valt bij De Bierbaard in de smaak een heerlijk ongefilterde trippel waarin je goed de hop terug proeft en een lekkere frisse citrus smaak, lekker voor in het zonnetje op het terras.
Rock City Beers bestaat nu alweer bijna een jaar en dat is natuurlijk een moment om te vieren, daarom hier op bierbaard.nl een mooi verslag door een van de brouwers van Rock City Beers over het ontstaan van deze mooie brouwerij.

Kijk vooral ook even op Facebook, hier maak je kans om een mooi Rock City Beers Bierpakker te winnen.
Rock City Beers

Rock City Beers, hoe het allemaal begon

Met een grote greins op m’n gezicht op weg naar Meer in Belgie, eindelijk is het zover. Na het jaarlang stoeien met capaciteit en continuïteit werpt het harde werk haar vruchten af. We mogen onze Koene Ridder brouwen bij de Scheldebrouwerij.

Het lijkt allemaal zo rooskleurig, je hebt van je hobby je werk gemaakt. Als 3 vrienden stonden we enkele jaren geleden nog te hannesen met potjes en pannen in de woonkamer. Met een elektrische weckpot die op 1 brouwdag meer energie kostte dan een jaar lang m’n lampen aan laten staan, maakten we veel bieren.
Al snel kregen we het brouwen in de vingers en begonnen we met het samenstellen van een eigen receptuur. Toen dat resulteerde in een mooi gebalanceerd sterk blond bier zeiden we trots tegen elkaar: Hiermee hebben we onszelf overtroffen. Dit bier zouden we eens uit die weckpan moeten halen en opschalen naar 50 liter, hoe moeilijk kan het zijn..
Bij de horeca groothandel een heksenketel geleend van 50 liter, alle ingrediënten voorbereid, dit kon niet meer fout gaan. 1 ding hadden we niet bedacht, gas en electra, dat is niet hetzelfde, afgezien of het nou daadwerkelijk een goed idee was om midden in de woonkamer op camping gas te proberen een tot de rand toe gevulde 50 liter pan aan de kook te brengen, bleek dat dat kleine gaspitje niet de kracht had van een elektrische ketel. De temperaturen en tijden van het recept liepen uit de hand en om het geheel te koken was er gelukkig nog een gasfornuis in het appartement die met alle 4 de gas pitten aan het voor elkaar kreeg deze heksenketel tot een rollende kook te brengen.
Lachend kijken we nu terug naar die dagen dat we zo hebben zitten klungelen, de dagen die toch tot het bier hebben geleid dat nu de hardloper en ruggengraat is van onze brouwerij. Deze 50 liter batch was boven verwachting verbluffend goed en het moeilijkste kwam nog, hoe doen we dit nog een keer na..

De eerst productie

We zijn batch na batch bezig geweest om te brouwen naar het resultaat van deze verwarde brouwdag, trots kunnen we zeggen, dat hebben we bereikt. Met het recept in handen zijn we naar de kvk gegaan want we waren het er unaniem over eens, dit moet iedereen kunnen proeven. Begin April 2014 was de droom werkelijkheid, wij zijn officieel Rock City Beers een stoere jonge vernieuwende brouwerij uit Amersfoort. Een naam gebaseerd op Amersfoorts bijnaam ‘de Keistad’. Met in ons assortiment de sterke, blonde, op een non-traditionele weize gebrouwen bier ‘Koene Ridder. We begonnen met 1000 liter, de minimale afname voor dehaddRock City Beers brouwerij die we huurden voor het produceren van het bier volgens ons recept. Wij dachten, 1000 liter, hoe verkopen we ooit zo-veel-bier.. Maar blijkbaar was de hele stad nieuwsgierig en na een maand konden we alweer in productie van de tweede batch, kort daarna meteen een weizen voor de zomer, en daarna met spoed nog meer weizen voor de zomer. De consument bleek gek te zijn op onze bieren die toch vooral buiten de lijntjes waren, ieder bier weer uniek op z’n eigen manier. We werden te groot voor de brouwerij die we huurden, hun eigen bier moest blijkbaar ook nog gemaakt worden.. We konden nog 1 batch daar maken, dat is de unieke espresso bock geworden, een bockbier gerijpt op een voor ons samengestelde blend van gebrande espressobonen. Door de consumenten waarderingen op untappd in de toplijst op nr.3 gekomen van bockbieren in Nederland.

Rock City Beers

Brouwerijhoppen

Toen begon het brouwerijhoppen, wij en er geen rekening mee gehouden dRock City Beersat de explosieve groei van brouwerijen in Nederland wel eens alle brouwcapaciteit zou bezetten en dat we problemen zouden krijgen met het zoeken naar ruimte.. 3000 liter in belgie gemaakt, een paar keer in Nederland bij lokale brouwerijtjes maar al dat hoppen kwam de constante kwaliteit en voorraad van onze bieren niet ten goede. Totdat we met de hulp van een lokale brouwheld een gaatje kregen bij de Scheldebrouwerij.
En eindelijk is het zover. Nog net een maand voor ons 1-jarig bestaan hebben we de Koene Ridder mogen produceren bij de Scheldebrouwerij. Een 6500 liter strakgebrouwen hoogkwalitatieve Koene Ridder, het bier zoals het bedoeld is! Kilo’s met mout en hop in een pan die honderden keer zo groot is als dat kleine elektrische keteltje waar het allemaal begon. De gewaagde combinatie van koriander en zoethout samen met de fruitige aroma’s van de hop vulde tijdens de brouwdag de brouwerij en eindigde in grote tanks met onze karakteristieke bier.

Begin April wordt Rock City Beers 1 jaar oud! En ook ons nieuwe levensjaar gaan we weer kicke dingen doen!

Bierbaard
info@bierbaard.nl

Incurable beer expert.

3 Comments
 • Robert
  Posted at 22:51h, 17 maart

  Het lijkt erop dat er weer voldoende koene ridders aankomen! Goed nieuws 🙂

 • Frits van Raaijen
  Posted at 13:14h, 30 september

  Beste Heren,

  Heb op mijn verjaardag een fles Koene ridder tripel met glas gekregen.
  Nu is het bier heel troebel en er drijven grote stukken wit ????? in.
  Het etiket zegt ten minste houdbaar tot september 2016, ik neem aan dat dit niet normaal is?
  Kunt u mij zeggen wat hier gebeurt kan zijn.

  Met vriendelijke groeten,
  F.van Raaijen
  Amersfoort

  • Koen Overeem
   Posted at 07:17h, 01 oktober

   He Frits! Het is een bier met hergisting op fles, Dat heeft qua smaak prachtige voordelen, maar soms ook nadelen. Als een fles netjes koel gerust heeft in staande positie vorm er een prachtige stabiele laag op de bodem. Als dit vervoert wordt of liggende in de koelkast geplaatst dan breekt en mengt die laag weer met het bier. Beste manier is om de fles de avond van te voren rechtop in de koelkast te zetten en voorzichtig uit te schenken.

   Cheers!

   Koen
   brouwer – Rock City Beers

Post A Comment